Nu există produse în coș.

Timpul petrecut învățând pentru admiterea la medicină este într-adevăr prețios. Admiterea este un examen dificil, așadar necesită studiu intens, productivitate maximă și motivație. Ce înseamnă studiu intens și productivitate maximă? Câte ore pe zi ar trebui să dedic examenului de admitere?
Trebuie să fiu cu burta pe carte non-stop? Fără pauze, fără relaxare?
NU!!!
Instinctul perfecționistului spune că a te recreea = a lenevi; a te recreea = a pierde timp; a avea nevoie de pauze = a fi slab. Din nou, NU!!!
Sindromul burnout sau epuizarea profesională este un fenomen întâlnit tot mai mult în societatea modernă. De asemenea, este asociat studiilor în medicină – la nivelul universitar, precum și cel preuniversitar. Exact așa: pregătirea pentru admitere.
„Mai mult decat stresul intens, sindromul de burnout asociaza modificari afective si cognitive, provoaca depersonalizare si o stare de epuizare coplesitoare, sentimente de cinism si detasare si un sentiment de ineficienta si lipsa de realizare. Persoanele aflate in burnout isi pierd total motivatia si energia.” – reginamaria.ro
De ce, însă, apare această stare psihică groaznică? De obicei, burnout-ul se datorează unei etici de muncă defecte. Depunerea efortului pentru a termina întreaga lecție într-o zi, pentru a învăța continuu timp de 6 ore, desigur poate a se dovedi nesănătos. (ง’̀-‘́)ง
Uneori, eu consider că aceste practici se datorează felului în care noi interpretăm așteptările societății de la persoana noastră. Poate ai prieteni care, de asemenea, se îndreaptă înspre facultatea de medicină. Sau poate urmărim diferite prezențe online, pe Instagram, Facebook, TikTok etc. Iar când privim înspre ei, vedem că „ei pot mai mult” – că, într-adevăr, ei reușesc să termine întreaga lecție într-o zi sau reușesc să învețe continuu timp de 6 ore fără să le cedeze neuronii. Apoi, apar gânduri precum „Dacă eu nu fac la fel, voi eșua”; „Dacă nu pot și eu, înseamnă că nu sunt demn de medicină”.
Urmează să încerci a demonstra faptul că „pot și eu”. „Altfel, ce rost are, dacă eu nu mă conformez acestui stereotip de muncă intensă?”
Scriu acest articol să îți amintesc că fiecare individ, respectiv fiecare elev pre-medicinist este diferit atât fizic, cât și psihic. Vreu să știi cât de important este să pliezi sistemul în funcție de nevoile tale. Când simți că nu mai poți, trebuie să iei o pauză! Ai grijă de tine și sănătatea ta mentală. Într-un final, fii responsabil!
Îți doresc o zi plăcută! ヾ( ˃ᴗ˂ )◞ • *✰
∼ Un articol Praescriptio