Nu există produse în coș.

Probabil tu, cel care citești acest articol, te pregătești pentru a deveni medic – pentru a profesa în cel mai special domeniu posibil. Medicina presupune, așa cum știm cu toții, sacrificii. Este un domeniu complex, de aceea implică un traseu dificil de urmat, plin cu obstacole de care, pe parcurs, înveți să te ferești.
Vreau să vorbesc despre unul dintre aceste obstacole, însă unul de care nu prea auzim, nu suntem avertizați în poveștile colocviale. Sau… deși ne lovim de el foarte foarte des, nu realizăm că există și că, într-adevăr, vine la pachet cu pregătirea noastră pentru viața medicinistă.
→ CRITICISMUL ←
Dap. Reproșuri venite de la cine știe cine: profesori, cunoștințe, tanti de la magazin care te-a întrebat „Unde vrei să te duci mai departe?”, iar tu ai fost nevoit să îi spui că vrei la facultatea de medicină și uite că toată lumea a devenit consilierul tău profesional 🙂 . Dar, poate că putem ignora.
Însă, este mult mai greu să ignorăm cuvintele grele care vin din partea celor dragi, oamenii de la care așteptăm suport și încurajare.
Pentru clarificare, discuția aceasta nu privește critica constructivă, de care ar trebui să ne bucurăm când o primim, întrucât presupune dezvoltarea personală și ne este de ajutor. Eu vorbesc despre replicile precum „Eu nu te văd bine la medicină”, „Lasă la alții meseria asta”, „Tu nu ești făcut pentru medicină”, „Așa s-o dus mulți la medicină și apoi s-au reprofilat”, „Nu o să faci față” șiii așaaa maiii depaarteee. Îți sună cunoscute? Posibil că toți cei care au ales domeniul medicinii au întâmpinat acest tip de criticism.
Și… ce înseamnă toate astea? Evident nu sunt de nici un folos.
Teoria mea este aceasta: Cei care comentează fără rost sunt, pur și simplu, intimidați de ideea facultății de medicină, intimidați de ceva așa măreț și unic – a deveni medic. Iar în loc să te încurajeze, să te susțină și să te vadă făcând ceea ce îți place, vor să te tragă în jos.
Scriu acest articol pentru a le comunica un singur, un simplu lucru elevilor din întreaga lume: Într-un final, tu va trebui să iei decizia de alegere a facultății, a drumului profesional, al carierei tale. Rog această generație să profeseze în ceea ce îi place, ci nu în ceea ce le-ar place altora să ne vadă făcând.
Așa că, vrei medicină? Atunci poți medicină! Nu te lăsa descurajat de obstacolele cu care te-ai sau te vei întâni pe parcurs. Fii mulțumitor pentru ele, pentru că te învață. Iar apoi, fii mândru de tine când le vei depăși.
Fă ceea ce îți spune inima că este corect să faci – pentru că oricum vei fi criticat. Vei fi condamnat indiferent ce vei face.
– ELEANOR ROOSEVELT
∼ Un articol Praescriptio