Nu există produse în coș.

Se apropie examenul…
Cu fiecare zi care trece, examenul admiterii se apropie, iar presiunea se acumulează din ce în ce mai tare. În această perioadă, pregătirea se intensifică, grăbind absorbția unui volum de informații foarte mare, astfel încât pregătirea să fie cât mai completă.
Probabil că mulți dintre voi ați parcurs materia de biologie și/sau chimie în totalitate, iar acum este momentul de a relua toate informațiile sub formă de grile sau simulări ale examenului de admitere. Este momentul în care timpul trebuie să fie cea mai importantă resursă a fiecăruia, încât raportul dintre informațiile învățate și rezultatul obținut, să fie cât mai mare.
În acest sens, vă propun un exemplu prin care pregătirea voastră să fie cât mai eficientă.
Vă mai aduceți aminte de ADN și ARN? Sunt lanțuri de acizi nucleici, unice pentru fiecare secvență și unice pentru fiecare om în parte, formate prin unirea mai multor nucleotide.
Structura nucleotidelor cuprinde:
- baze azotate (adenină, timină, citozină, guanină, uracil)
- pentoze (riboză, deoxiriboză)
- acid fosforic
Astfel, cele 3 structuri ale unei nucleotide, sunt indispensabile și prin înlănțuirea acestora se obțin acizii nucleici.
Pe lângă structura de bază, probabil că mulți dintre voi ați văzut structura unui ADN, sub formă de helix. Această formă se datorează legăturilor de hidrogen care se manifestă între bazele azotate ale mononucleotidelor.
Cunoscând această structură a ADN-ului, cum se poate îmbunătăți procesul de învățare?
Ce presupune un proces de învățare?
- memorarea informațiilor
- înțelegerea informațiilor
- reproducerea informațiilor
De ce aceste 3 etape sunt indispensabile procesului de învățare?
Memorarea informațiilor
Dacă o informație este doar “trecută prin revistă”, citită în grabă sau reținută în memoria de scurtă durată, aceasta nu va putea fi reprodusă în momentul în care aceasta este cerută.
De aceea, pentru ca informațiile să fie reținute în memoria de lungă durată, acestea trebuie repetate până când se instalează în sistemul de memorare, iar capacitatea de reproducere să fie activă, pe tot parcursul în care informațile sunt folosite (ex. structura unei celule).
Înțelegerea informațiilor
Nu este suficient ca informațiile să fie memorate ci trebuie și înțelese. Un ansamblu de informații înțelese este mult mai bine fixat în memoria de lungă durată, deoarece se creează corelații între acestea și se “clădesc” asemenea legăturilor de hidrogen care leagă două lanțuri de ADN.
În plus, înțelegerea informațiilor asigură un plus de viziune asupra acestora, prin exprimarea și reproducerea acestora sub orice formă (ex. grile cu răspuns multiplu).
Reproducerea informațiilor
Etapa finală a unui proces de învățare este reproducerea acestora, care de obicei se concretizează cu o notă, un rezultat, un certificat etc. Pentru ca acel rezultat să fie cât mai mare este necesar ca efortul depus să fie cât mai mare (există o directă proporționalitate între cele două faze).
O cale de mijloc (pentru asigurarea unui rezultat minim) între asimilarea informațiilor și reproducerea acestora ar fi: un minim de parcurgere al informațiilor, combinat cu un minim efort de înțelegere al acestora (ex. rezolvarea parțială a unei probleme de calcul – scrierea reacției chimice, scrierea formulelor de calcul).
Sumarizând toate ideile de mai sus, să nu uitați cât de important este să învățați cât mai eficient, mai ales că nivelul informațiilor și cantitatea acestora este foarte mare (fie vorbind despre biologie, chimie sau orice altă materie de studiu).
Voi ce părere aveți? Ce metode folosiți pentru a eficientiza procesul de învățare?