Nu există produse în coș.

Anul școlar 2019-2020: clasa a XI-a;
M-am înscris la cursurile de excelență (biologie) ale județului meu, cu intenția de a descoperi mai multe despre lumea în care trăim. Mi-a priit informația atât de bine, încât m-am decis să particip la olimpiada de biologie, cumva “să îmi incerc norocul”, necrezând că voi avea șanse mari împotriva celorlalți elevi uimitori din județ. Dar, încă din gimnaziu, m-au încurajat profesorii și părinții să particip la concursuri și olimpiade pentru a învăța să-mi controlez emoțiile în condiții de stres și, în general, să fiu obijnuit cu examenele oficiale. Așa că, de ce ar fi stricat?
Săptămâni îndelungate am învățat din cele 5 manuale incluse în bibliografia etapei județene, iar, datorită perseverenței mele, profesorilor ce m-au îndrumat și, în mod special, pasiunii mele pentru acest domeniu, am reușit să stăpânesc materia pe cât se putea de bine.
Rezultatul? Premiul II pe județ, calificat la etapa națională. În culmea fericirii, vă dați seama ce a însemnat asta pentru mine. Cel mai mare spor al încrederii în sine.
Mă pregăteam pentru etapa națională. Între timp, în spatele cortinei, se isca un dezastru mondial pe care, cu siguranță, îl cunoaștem cu toții: pandemia virusului SARS-CoV-2. Coronavirusul. Covidelul.
Și, ce să vezi? Olimpiada se anulează.
Atât de dezamăgit am fost când aflasem decizia; Adică… Totul a fost degeaba? Am pierdut vremea?
Ei bine, ținând cont că nu premiile erau motivul pentru care am ales să particip la olimpiada de biologie de la bun început, nu – totul NU a fost degeaba.
Iată ce am învățat eu din această experiență:
1. Cercetare
Datorită bibliografiei alcătuită din 5 manuale, colectarea informației la un loc a fost imperativă pentru a învăța în mod organizat și logic.
În plus, căutarea unor surse externe folositoare înțelegerii unor noțiuni s-a dovedit o abilitate folositoare
2. Importanța întrebărilor și a colaborării cu dascălii
De când olimpiada la biologie, refuz să învăț lucruri pe care nu le pricep logic. Acea reținere din a pune întrebări profesorilor a dispărut total, iar o dată cu ea și rușinea pe care o presupune neștiința.
Să nu ne fie frică să nu știm! Să nu ne fie frică să punem întrebări!
3. Croirea unui stil de învățare potrivit mie
Pentru că toate studiile mele pentru această olimpiadă au fost voluntare, am privit cu atenție felul în care învățam, dorind să îmbunătățesc metodele pe care le foloseam în aprofundarea informației.
4. Controlarea emoțiilor în condiții de stres
Examenele sunt într-adevăr stresante. Participarea la concursuri și olimpiade mi-a oferit oportunitatea de a exersa controlul asupra emoțiilor în astfel de împrejurări.
5. Faptul că pot mai mult decât m-aș fi gândit vreodată
Eu nu consider subestimarea un lucru rău. Din contră: dacă sunt subestimat, întotdeauna voi avea succes (isn’t this a big brain moment?)
Totuși, olimpiada aceasta de biologie mi-a arătat că pot ținti sus. Fiindcă, cu muncă multă și pasiune, pot reuși.
Iar acum, ghici ce: aceste aptitudini îmi vin de ajutor în pregătirea mea pentru admiterea la facultate!
Tu ai participat la concursuri sau olimpiade? Dacă nu, vei participa în viitor?
∼ Un articol Praescriptio