Nu există produse în coș.

A venit toamna…
Sunt o mulțime de fenomene naturale care marchează începutul toamnei: cad frunzele copacilor, plouă mai des, se răcește vremea etc.
V-ați întrebat vreodată de ce se schimbă culoarea frunzelor odată cu trecerea la sezonul rece?
Culoarea frunzelor se schimbă deoarece temperatura și intervalul de lumină, pe timp de zi, scad. Acești doi factori sunt esențiali în dezvoltarea frunzelor, care întrețin procesul de fotosinteză.
După cum știți, fotosinteza este modul prin care plantele își prepară hrană, folosind apă, dioxidul de carbon și lumină, iar organul plantei în care are loc acest proces este frunza. Clorofila, un pigment verde, are și un rol important în procesul fotosintezei. Această culoare se menține de la apariția frunzei, până când temperatura și lumina zilei sunt ambientale pentru frunze.
În prima perioadă a toamnei, frunzele se decolorează către o culoare galben-portocalie. Pigmenții responsabili de aceste culori sunt compușii flavonici și carotenoizi. Chiar și când frunzele sunt încă verzi, pigmenții sunt prezenți în frunză, dar nu sunt vizibili. Cei mai importanți carotenoizi sunt: luteina, beta-carotenul și licopenul, culoarea variind de la galben către roșu.
Pe măsură ce frunzele cad, acestea dobândesc o culoare roșie-maronie, cu tentă violet, pigmenți datorați antocianinelor. Deoarece antocianinele nu sunt prezente pe tot parcursul vieții frunzelor, culoarea specifică a acestora, împreună tabloul de frunze căzute și marchează trecerea către anotimpul rece și pregătirea naturii pentru acesta.
Campusul universității este cuprins de o culoare galben-verzuie și se pregătește pentru primirea studenților. Tu ești pregătit să descoperi tainele studenției?