Nu există produse în coș.

Concepută în anii 80 de către Francesco Cirillo, tehnica Pomodoro reprezintă o metodă de organizare a timpului, cu rolul de a crește productivitatea individului implicat în completarea unei sarcini.
Foarte bine cunoscută în ziua de azi, aceasta se folosește de un cronometru pentru a împărți timpul de lucru în scurte intervale de 25 de minute, separate de către pauze a câte 5 minute.
Fiecare interval este numit un pomodoro, după cronometrul de bucătărie în formă de roșie (it. pomodoro) de care se folosea Cirillo în timpul studiilor sale universitare.
Metoda tradițională presupune 6 etape:
- Alege sarcina pe care dorești să o completezi. Apoi, împarte această sarcină în bucăți mai mici care, aproximând, vor echivala unui interval pomodoro. Pentru a te mtova și pentru a îți îmbunătăți concentrarea, notează fragmentele sarcinii și ține-le aproape de tine;
- Pornește cronometrul pentru 25 de minute. Mai jos, vei găsi aplicații cu cronometru în stilul Pomodoro care te pot ajuta!
- Concentrează-te asupra sarcinii. Înlătură orice distragere! Blochează-ți notificările de pe telefon, iar, dacă te ajută, ascultă muzică;
- Când timpul s-a scurs, ia o pauză de 5 minute. Ridică-te de pe scaun și umple-ți paharul cu apă; mănâncă o gustare. Încearcă să nu deschizi telefonul, întrucât rețelele de socializare te vor captiva deplin;
- Dacă ai terminat mai puțin de 4 intervale pomodoro, întoarce-te la etapa #2 și repetă până când vei împlini 4 intervale. Cele patru intervale se numesc un set;
- Dacă ai terminat un set, ia o pauză de 20-30 de minute. Dacă mai trebuie să lucrezi când pauza cea lungă s-a scurs, întoarce-te la etapa #2 și începe un set nou.
După completarea unei sarcini, este posibil ca timpul ultimului interval pomodoro să nu se fi scurs. Cirillo încurajează ca acest timp să fie folosit în mod productiv:
„ Dacă termini o sarcină, iar cronometrul încă ticăie, aplicăm următoarea regulă: când un pomodoro începe, cronometrul va trebui să îi indice finalul.”
De exemplu:
- verifică-ți munca completată
- reflectează asupra sarcinii completate (Ce crezi că ai fi putut face mai bine? Cum crezi că ai fi putut lucra mai eficient? etc.)
- planifică următoarea sarcină
Tehnica se naște dintr-o teorie simplă: capacitatea omului de a fi productiv scade cu cât mai mult acesta rămâne (sau încearcă a rămâne) concentrat asupra unui obiectiv. De aceea, este nevoie de intervale scurte de lucru și de pauze în care mintea acestuia să se învioreze.
Pentru a încuraja productivitatea prin intermediul acestei metode, au fost create numeroase aplicații virtuale cu un cronometru pomodoro și modalități interactive de a îți înregistra munca pentru a te motiva să te întorci la lucru. Cele mai cunoscute sunt:
Folosește-te de ele pentru a îți îmbunătăți eficiența! \(^▽^)/
∼ Un articol Praescriptio
2 Comentarii